Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαφθορά βουλευτών επεξεργάζεται το γερμανικό κοινοβούλιο

0

Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο κατά της δωροδοκίας βουλευτών επεξεργάζεται το γερμανικό κοινοβούλιο. Το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα επικυρώνει τη Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς, προβλέπει ότι κάθε υποχρέωση και εντολή που εκτελείται από γερμανό βουλευτή ως ανταπόδοση για «αδικαιολόγητα προνόμια», θα αποτελούν στο εξής υποθέσεις που θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διεύρυνση του όρου «διαφθορά» καθώς εφεξής, δεν θα τιμωρούνται μόνον η εξαγορά και πώληση της ψήφου, όπως ορίζει ο σημερινός ποινικός κώδικας. Κάθε συγκεκριμένη συμφωνία που «δεν συνάδει με το δίκαιο», την οποία συνάπτει γερμανός βουλευτής με άλλο πρόσωπο, ανεξαρτήτως αν αυτό λαμβάνει χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, το γερμανικό κοινοβούλιο, τα τοπικά κοινοβούλια ή τις περιφερειακές διοικήσεις, θα αποτελεί αντικείμενο της δικαιοσύνης. Κατά την πρώτη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες συνέκλιναν στην καθιέρωση αυστηρότερων κανόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς των βουλευτών.
Με το νέο νομοσχέδιο, οι Εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνούν περιπτώσεις δωροδοκίας σε θέματα υποβολής ή τροποποίησης νομοσχεδίων, προσκλήσεων σε μακρόχρονα ταξίδια στο εξωτερικό και χορήγησης δανείων με προνομιακούς όρους. Παράλληλα, σε περιπτώσεις αμοιβών, έπειτα από ψηφοφορίες στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια, τόσο για τον δότη όσο και για τον παραλήπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς που υπογράφηκε το 2004, την οποία μέχρι σήμερα μόνο η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Συρία, η Μιανμάρ και η Γερμανία δεν την έχουν επικυρώσει.

Η Διεθνής Διαφάνεια εκτιμά ότι η πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης να επικυρώσει τη συνθήκη κατά της διαφθοράς οφείλεται και στην επικείμενη επίσκεψη εκπροσώπων του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βερολίνο, όπου θα διενεργηθούν έλεγχοι για το βαθμό εφαρμογής των συμφωνιών για την πάταξη της διαφθοράς. Η 12η θέση της Γερμανίας στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς σε ένα σύνολο 177 κρατών συνέβαλε στην αναβλητική της στάση.

Σε ότι αφορά την ψήφιση του νόμου, σοβαροί ενδοιασμοί διατυπώνονται απο την πλευρά των βουλευτών, κυρίως των Χριστιανοδημοκρατών, που εκτιμούν ότι η διεύρυνση του όρου «διαφθορά» αντιβαίνει στις ιδιαιτερότητες που έχει η διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής βούλησης. Αντίθετα, σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες όπως ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νέα νομοθετική ρύθμιση. Από την πλευρά τους, οι πράσινοι στηλιτεύουν το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς.

Η σχετική ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την Παρασκευή. Μεσολαβούν, πάντως, ακροάσεις και συνεδριάσεις επιτροπών, καθώς η υπόθεση είναι περίπλοκη και πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα περιορίζει υπέρ του δέοντος την ελευθερία δράσης τους.

Ο νέος νόμος αναμένεται να ισχύσει και για περιπτώσεις δωροδοκίας ξένων βουλευτών από Γερμανούς. Οργανώσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η Διεθνής Διαφάνεια και η LobbyControl χαιρετίζουν το σχέδιο νόμου, ωστόσο επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να εμφανίζει κενά.