Αυστηρότεροι με τους εγκληματίες οι ένορκοι παρά οι δικαστές

0

Στο ακόλουθο συμπέρασμα έφτασε καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιλινόις παρατηρώντας στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα καταδικαστικών αποφάσεων σε ποινικές δίκες στις ΗΠΑ. Ο Andy Leipold μελετώντας τα στοιχεία συμπέρανε ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, οι ένορκοι καταδικάζουν συχνότερα τους κατηγορουμένους σε σχέση με τους δικαστές.

«Κοίταξα τα στατιστικά στοιχεία για την πρώτη χρονιά και είδα ότι οι δικαστές αθώωναν πιο συχνά από τους ενόρκους, αλλά υπέθεσα ότι ήταν απλώς μία διακύμανση εκείνου του έτους. Όμως μετά παρατήρησα το ίδιο πράγμα για όλες τις χρονιές που κοίταξα και διαπίστωσα κάτι απροσδόκητο», τόνισε ο Leipold. Το 2005 ο καθηγητής δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για το θέμα, ενώ έκτοτε δεν έχει παύσει να ελέγχει κάθε χρόνο τα στατιστικά στοιχεία  των ποινικών δικών.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Leipold μία πιθανή εξήγηση για την διαφορά αυτή ενδέχεται να είναι η ομοσπονδιακή Εγκύκλιος του 1989, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την ενιαία, αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί επιμέτρησης της ποινής. Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της εγκυκλίου και εξής το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων των δικαστών έπεσε από το 75 στο 55 τοις εκατό του συνόλου, ενδεχομένως λόγω της αντίληψης των δικαστών ότι η καταδίκη βάσει των νέων οδηγιών θα ήταν άδικη για αρκετές περιπτώσεις.

Από το 1989 μέχρι σήμερα, μάλιστα, ενώ το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων από δικαστές κυμαίνεται  στο 55 τοις εκατό περίπου, το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων από ενόρκους έχει αυξηθεί γύρω στο 84-89 τοις εκατό, διαψεύδοντας την κοινή αντίληψη ότι οι ένορκοι είναι πιο ελαστικοί προς τον κατηγορούμενο. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το λαϊκό αίσθημα των ενόρκων τους καθοδηγεί σε αυστηρότερες, συναισθηματικά φορτισμένες κρίσεις. «Θέλω να είμαι μετριοπαθής για το νέο εύρημα. Οι πληροφορίες αυτές μάλλον είναι σημαντικές, ιδίως για τους δικηγόρους οι οποίοι ίσως θελήσουν να αποφύγουν εκδίκαση της υπόθεσής τους σε ορκωτό δικαστήριο», σχολίασε ο Leipold.

 

Σχόλια