Αυστραλία: Δικαστική απόφαση-σταθμός στο οικογενειακό δίκαιο

0

Στην ανατροπή χιλιάδων δικαστικών αποφάσεων αλλά και την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας οδηγεί η έκδοση απόφασης-σταθμού επί οικογενειακού ζητήματος από το Ανώτατο Αυστραλιανό Δικαστήριο.
Η επίμαχη απόφαση εξεδόθη επί της πολύκροτης υπόθεσης “Ροσα εναντίον Ρόσα”, κατά την οποία μητέρα υποχρεώθηκε να παραμείνει, μετά το χωρισμό της από τον σύζυγο σε απομονωμένη περιοχή όπου διέμεναν κατά τη συμβίωσή τους, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση του εν διαστάσει συζύγου της στο παιδί τους. Η παραμονή της στο συγκεκριμένο μέρος επιβλήθηκε παρά το γεγονός ότι εκεί η γυναίκα δεν έχει κανένα μέσο βιοπορισμού, είναι αδύνατο να βρει δουλειά και συντηρείται εξολοκλήρου από την πρόνοια.
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η απόφαση είναι λανθασμένη και διέταξε την επανεξέταση της ουσίας του θέματος. Ειδικότερα, στη νέα απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι το οικογενειακό Δικαστήριο δεν μπορεί να διατάζει τον ίσο καταμερισμό του χρόνου που περνούν διαζευγμένοι γονείς με το παιδί τους, παρά μόνο αν αυτό είναι πρακτικό και δυνατό κατά την κοινή λογική.

Σχόλια