Αυστρία: Θύελλα αντιδράσεων για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

0

Διεθνείς και εγχώριες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αντιδρούν έντονα για τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Αυστρίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα η ελευθεροτυπία. Στο πλευρό των Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, συγκαταλέγονται οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία, τίθενται και επιφανείς νομικοί. Οι τελευταίοι επικρίνουν το επίμαχο άρθρο 278 του ποινικού κώδικα, στο οποίο περιγράφονται οι τρομοκρατικές πράξεις και οι απορρέουσες ποινές. Η ισχύς του άρθρου θα επεκταθεί με τη νέα νομοθεσία που θα ισχύσει από 1ης Αυγούστου.
Η κριτική τους εστιάζεται κυρίως στην ασάφεια και τη γενική διατύπωση, όπως υποστηρίζουν, του άρθρου, που εκτιμούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη “φίμωση” και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
“Το νέο άρθρο 278 ενέχει τον κίνδυνο ότι δημοσιογράφοι που ερευνούν υποθέσεις μπορεί να βρεθούν υπόλογοι για εγκληματικές πράξεις. Αυτό θα αποτελούσε μέγα πλήγμα για την ελευθεροτυπία και για την πληροφόρηση σε ένα κράτος δικαίου”, τονίζει σχετικά η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
“Έχουμε ανάγκη από προστασία κατά της τρομοκρατίας και τις εγκληματικές οργανώσεις. Όμως οι νόμοι θα πρέπει να σχεδιάζονται κατά τέτοιον τρόπο που δεν θα πρέπει να στρέφονται εναντίον των λάθος ανθρώπων”, τονίζει στο δικό του ανακοινωθέν ο γενικός γραμματέας της αυστριακής Διεθνούς Αμνηστίας Χάιντς Πάτζελτ.

Σχόλια