Αυξημένες φέτος οι διώξεις στις ΗΠΑ για insider trading στη χρηματιστηριακή αγορά

0

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, το 2012 ασκήθηκαν περίπου 125 διώξεις από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για αδικήματα κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης (insider trading), αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2008. Η αύξηση της διωκτικής αποτελεσματικότητας των ομοσπονδιακών αρχών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών τεχνολογιών στις έρευνες και στην αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών.

Οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για να εντοπιστεί η ψηφιακή γραμμή της παράνομης συναλλαγής και των εμπλεκόμενων μερών, για παράδειγμα με την ανάπτυξη «έξυπνων» προγραμμάτων Η/Υ που ελέγχουν συνολικά τα αρχεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών και δείχνουν τους συνδέσμους μεταξύ ιδρυμάτων και χρηματιστών. «Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίοδο στην ιστορία που τόσες πολλές αμερικανικές Εισαγγελίες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να έχουν φέρει στη δικαιοσύνη τόσες μεγάλες υποθέσεις insider trading, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός δραστηριότητας και ενέργειας και συντονισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg o Daniel Hawke, διευθυντής του τμήματος χειραγώγησης αγοράς της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σχόλια