Αύξηση του αριθμού των δικαστών στο Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία

0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδότησε τον γενικό γραμματέα, Μπαν Κι Μουν να διορίσει πρόσθετους δικαστές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο του δικαστηρίου πριν από το 2010 οπότε έχει προγραμματιστεί το πέρας της λειτουργίας του.

Η σχετική απόφαση 1800 του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του.

Η απόφαση επιτρέπει στον Μπαν Κι Μπουν να διορίσει νέους δικαστές στο ΔΠΔ «ύστερα από αίτημα του προέδρου του» επιτρέποντας συνεπώς «ο συνολικός αριθμός των δικαστών να υπερβεί τους 12, όπως ορίζεται ως ο μέγιστος αριθμός από τα καταστατικά του δικαστηρίου, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσει τους 16».

Αν δεν υπάρξει άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρώσει το 2008 τις δίκες σε πρώτο βαθμό και το 2010 την εκδίκαση των εφέσεων. Ωστόσο, ο εισαγγελέας και ο πρόεδρος του δικαστηρίου έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι ημερομηνίες αυτές να μετατεθούν γι’ αργότερα.

Οι βασικοί ύποπτοι Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας και Ράτκο Μλάντιτς πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας, εξακολουθούν να διαφεύγουν μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους το 1995 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για γενοκτονία και για το ρόλο τους στον πόλεμο της Βοσνίας.

Το ΔΠΔ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με απόφαση του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχόλια