Αξιολόγηση των ποινικολόγων από τους δικαστές σχεδιάζει η Βρετανία

0

Την εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου αξιολόγησης της αποδοτικότητας των συνηγόρων στις ποινικές δίκες εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση. Το σχέδιο τιτλοφορείται QASA (Quality Assurance Scheme for Advocates) και στοχεύει στην βελτίωση της απόδοσης των ποινικών δικηγόρων μέσω της αξιολόγησής τους από τους δικαστές, κάθε πέντε χρόνια.

Η αξιολόγηση των δικηγόρων θα γίνεται στη βάση 161 κριτηρίων, ενώ όσοι δεν αποδίδουν καλά θα υποχρεώνονται σε περαιτέρω εκπαίδευση. Η αξιολόγηση θα γίνεται στην κλίμακα 1 έως 4. Ο δικηγόρος που θα βαθμολογείται με 4 θα μπορεί να αναλαμβάνει τις σοβαρότερες υποθέσεις ενώπιον του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ όσοι έχουν την χαμηλότερη κλίμακα θα δικαιούνται να εκπροσωπούν κατηγορουμένους μόνο στα χαμηλόβαθμα δικαστήρια.

Σε διάλεξή του ο δικαστής Lord Justice Moses χαιρέτισε την πρωτοβουλία αξιολόγησης των δικηγόρων, την οποία είχε έξι χρόνια πριν ο Lord Carter, αλλά τόνισε ότι το σχέδιο είναι προβληματικό και καλύτερα να εγκαταλειφθεί. Ο δικηγόρος θα μπορεί να ζητά η αξιολόγησή του να γίνεται από το δικαστή σε συγκεκριμένη δίκη, ώστε, εάν βρεθεί ότι δεν ήταν αποδοτικός, ο κατηγορούμενος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό ως επιχείρημα άσκησης έφεσης. «Η καθημερινή αξιολόγηση των δικηγόρων είναι δουλειά επίπονη, δύσκολη και ζημιογόνα. Τα κριτήρια είναι επίσης προβληματικά. Οι ένορκοι, και όχι οι δικαστές είναι οι τελικοί αποδέκτες των χειρισμών του δικηγόρου, και είναι ακατάλληλοι οι δικαστές για τη δουλειά αξιολόγησης των συνηγόρων υπεράσπισης», σχολίασε ο δικαστής. Ο Moses άφησε, τέλος, αιχμές και κατά της τακτικής αξιολόγησης των δικηγόρων σε ποινικές δίκες αντί για παράδειγμα των δικηγόρων σε εμπορικές ή αστικές διαφορές, επισημαίνοντας ότι οι ποινικολόγοι λειτούργησαν ως «εξιλαστήρια θύματα» στο πλαίσιο του σχεδίου.

Σχόλια