“Χλιαρή” απόφαση για Γένοβα

0

Έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου της Γένοβας, που εξέδωσε δεκαπέντε καταδικαστικές αποφάσεις για την μεταφορά και προσωρινή κράτηση δεκάδων διαδηλωτών κατά του «G8» το 2001, στο στρατόπεδο του Μπολτσανέτο. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει, συνολικά, 45 καταδίκες.

Μετά από δέκα ώρες συνεδρίασης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «δεν υπήρξαν οργανωμένα βασανιστήρια, αλλά μόνο μεμονωμένα περιστατικά βίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει λόγος, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις πολλών διαδηλωτών κατά του «G8» μετά την λήξη της διάσκεψης του Ιουλίου του 2001, δεκάδες άτομα είχαν μεταφερθεί στο εν λόγω στρατόπεδο και είχαν κρατηθεί επί τρεις ημέρες χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες, χωρίς να μπορούν να καθίσουν, με το πρόσωπο στραμμένο στον τοίχο, και με την υποχρέωση να εξυμνούν τον Μπενίτο Μουσολίνι.

“Η δικαστική αυτή απόφαση περιέχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα”, σχολίασε η δικηγόρος των θυμάτων Λάουρα Ταρταρίνι και πρόσθεσε, “τα κριτήρια με τα οποία δικάσθηκαν οι αστυνομικοί, απέχουν πολλοί από εκείνα με τα οποία κρίνονται οι απλοί πολίτες”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών Αλεσσάντρο Βακκάρο, απαντά όμως ότι « υπήρξαν σίγουρα μεμονωμένες ευθύνες, αλλά τώρα έγινε σαφές ότι το στρατόπεδο του Μπολτσανέτο δεν ήταν ένα ναζιστικό κέντρο βασανιστηρίων».

Ιταλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη μόνο κατά το ήμισυ» και ότι «ένα κράτος που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρει να τιμωρεί τα ίδια του τα λάθη»,όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Πολλά από θύματα της κατάχρησης εξουσίας (που αναγνωρίσθηκε από το δικαστήριο) μπορεί τώρα να κάνουν ένσταση, αλλά θα είναι δύσκολο να εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση, πριν εξαντληθούν τα χρονικά όρια της παραγραφής των αδικημάτων.

Σχόλια