Β. Κορέα: Σφοδρή κριτική από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

0

Σκληρή γλώσσα επεφύλαξε ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα, Ρόμπερτ Κινγκ για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι ένας από τους χειρότερους τόπους ως προς την έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάσταση είναι αποτρόπαια», δήλωσε ο κ. Κινγκ στους δημοσιογράφους στη Σεούλ έξι εβδομάδες μετά τον διορισμό του στη θέση του ειδικού απεσταλμένου. «Μία σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε με νόημα.
Η Ουάσινγκτον ανέκαθεν ασκούσε σφοδρή κριτική στην Πιονγκγιάνγκ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνήθως υποχωρούσε αργότερα στην προσπάθειά της να πείσει τους Βορειοκορεάτες να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα ότι διατηρεί ειδικές φυλακές για τους πολιτικούς κρατουμένους, προχωρά σε αυθαίρετες δολοφονίες και δημόσιες εκτελέσεις με στόχο να τρομοκρατηθούν οι μάζες, απαγορεύει την ελεύθερη έκφραση, ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και έχει καταπνίξει εν τη γενέσει της κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, εκτελώντας, ή φυλακίζοντας όλους τους πολιτικούς αντιπάλους.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος θα έχει συναντήσεις με διαφωνούντες από τη Βόρεια Κορέα και με κυβερνητικά στελέχη της Σεούλ, στην οποία βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχόλια