Βαλκανική περιοδεία της Κάρλα Ντελ Πόντε

0

Βαλκανική περιοδεία, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο, θα πραγματοποιήσει η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Η κ. Ντελ Πόντε θα συζητήσει με τους αξιωματούχους της Σερβίας – Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για το ζήτημα της συνεργασίας των αρχών των χωρών με το Δικαστήριο της Χάγης και στις 13 Ιουνίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη φάση, στην οποία βρίσκεται η στρατηγική ολοκλήρωσης του έργου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης θα βρεθεί στο Ζάγκρεμπ στις 3 Ιουνίου, όπου και θα αποτιμήσει αν οι κροατικές αρχές έκαναν βήματα για τη σύλληψη του φυγόδικου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα. Με βάση την ενημέρωση που θα έχει από τις αρχές της Κροατίας θα συντάξει έκθεση από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία, η οποία αναβλήθηκε το Μάρτιο εξαιτίας της αποτυχίας του Ζάγκρεμπ να συνεργαστεί με το δικαστήριο.

Σχόλια