Βαν Ρόμπεϊ και Μίλιμπαντ φαβορί για τις θέσεις προέδρου και επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. αντίστοιχα

0

Παρότι δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τις υποψηφιότητές τους, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εμφανίζονται ως τα «φαβορί» στην κούρσα για τον πρόεδρο και τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για τις δύο σημαίνουσες νέες θέσεις που καθιερώνει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, αποβλέποντας στην ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της Ε.Ε. Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες για την πλήρωσή τους. Επί μακρόν τις συζητήσεις μονοπωλούσε η πιθανή ανάδειξη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ ως προέδρου, ενδεχόμενο που απομακρύνεται, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς στο πρόσωπο του Μπλερ δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται η απαραίτητη συναίνεση.
Ο συνδυασμός Βαν Ρόμπεϊ-Μίλιμπαντ λέγεται ότι προωθείται ως ιδανικός, καθώς διαφυλάττει σειρά πολιτικών ισορροπιών στους κόλπους της Ε.Ε. Ο 62χρονος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έχει το προφίλ του χαμηλών τόνων κεντροδεξιού ηγέτη με αυξημένες μεσολαβητικές ικανότητες, ενώ ο 44χρονος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ του δραστήριου πολιτικού με ικανή ακτινοβολία ώστε να εκφράσει τις θέσεις της Ένωσης στην εξωτερική πολιτική.
Σημειώνεται ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μέχρι στιγμής εμφανίζεται αρνητικός απέναντι στην υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι «δεν είναι διαθέσιμος». Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν πείθονται και επιμένουν ότι αποτελεί το φαβορί για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων. Πάντως, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε χθες ότι οι σοσιαλιστές, εφόσον ο κ. Μίλιμπαντ αρνείται, θα στηρίξουν για τη θέση τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα.

Σχόλια