Βαν Ρομπουί και Άστον το δίδυμα στην κορυφή της Ε.Ε.

0

Σε δύο «χαμηλού προφίλ» πολιτικούς κατέληξαν χθες το βράδυ κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δύο νέα σημαντικά πόστα που καθιερώνονται με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας –αυτό του προέδρου της Ε.Ε. και εκείνο του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Πρόκειται, αντιστοίχως, για τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπουί και τη Βρετανίδα επίτροπο, Κάθριν Άστον.
Η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι ο Βαν Ρομπουί θα είναι «εξαιρετικός» στο τιμόνι της Ένωσης, ενώ διπλωματικές πηγές τόνιζαν για άλλη μια φορά τη συναινετική ικανότητά του. Να σημειωθεί ότι αποτελούσε την πρώτη επιλογή του γαλλογερμανικού άξονα και προτάθηκε επίσημα για το αξίωμα από τη σουηδική προεδρία μαζί με την Άστον για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής.
Το δίδυμο που επιλέχθηκε καταφέρνει να ικανοποιήσει τα μέγιστα δυνατά κριτήρια που είχαν τεθεί από διάφορες πλευρές μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο Βαν Ρομπουί προέρχεται από μικρότερη χώρα, είναι κεντροδεξιός και είναι άνδρας, ενώ η Άστον κατάγεται από μεγάλη χώρα, είναι κεντροαριστερή και είναι γυναίκα. Η τελευταία παράμετρος (αυτή του φύλου) είχε τεθεί επί τάπητος και από τρεις γυναίκες αξιωματούχους της Ε.Ε. πριν από λίγες ημέρες: η Ολλανδή Επίτροπος Ανταγωνισμού, Νέελι Κρες, η Σουηδή αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάργκοτ Βάλστρομ και η Βρετανή αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταϊάνα Γουόλις με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Financial Times» είχαν ζητήσει τον διορισμό γυναίκας ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Επιπλέον, είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης του αριθμού των γυναικών στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως έκανε γνωστό αργά χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η χώρα μας θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή επιλέγοντας τη Μαρία Δαμανάκη ως νέα επίτροπο στην Ε.Ε.
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της χθεσινής άτυπης συνόδου κορυφής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος φερόταν ως ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Ε.Ε., δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς κανείς δεν του ζήτησε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είχαν εκφράσει τη στήριξή τους στο πρόσωπο της Κάθριν Άστον για τη θέση της «υπουργού Εξωτερικών» της Ένωσης.

Σχόλια