Βαριές κατηγορίες κατά του Χαραντινάι στη Χάγη

0

Οι εισαγγελικές αρχές κατήγγειλαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ενέκρινε βιασμούς, δολοφονίες και διώξεις εναντίον των Σέρβων της περιοχής.

«Είχε τόσο μεγάλο βαθμό ελέγχου ώστε οι δολοφονίες, οι βιασμοί και τα βασανιστήρια δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς την έγκρισή του», υπογράμμισε ο δημόσιος κατήγορος Ντέιβιντ Ρε κατά τη διάρκεια της δίκης του Χαραντινάι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη.

Τα αδικήματα για τα οποία ευθύνεται – βιασμοί, βασανιστήρια, δολοφονίες και εκτοπίσεις – διαπράχτηκαν από τον Χαραντινάι, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός στο Κοσσυφοπεδίου το διάστημα 1998-1999, όταν διοικούσε μονάδα του UCK, νωρίτερα, κατά τη δεκαετία του 1990.

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή 25 ετών για τον Χαραντινάι όπως και τους συγκατηγορούμενους του, τον Ιντριζ Μπαλάι και τον Λάχι Βραχιμάι, θείο του Χαραντινάι. Οι δικαστές θα αποσυρθούν για να λάβουν απόφαση στο τέλος της εβδομάδας αν και δεν είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί.

Οι κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι ενώ ο δικηγόρος του κατηγορούμενου πρώην πρωθυπουργού τόνισε ότι ο Χαραντινάι στόχευε μόνο ενόπλους και όχι πολίτες.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές στο Κοσσυφοπεδίου συνέλαβαν δυο αστυνομικούς και έναν άνδρα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με την κατηγορία ότι σχετίζονται με έκρηξη που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 στη Πρίστινα.

Οι τρεις συλληφθέντες, που δεν κατονομάστηκαν, φέρονται να είχαν τοποθετήσει την βόμβα σε καφέ στο κέντρο της πόλης. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 11.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση και προανήγγειλε νέες συλλήψεις.