Βαρύ πρόστιμο στην τράπεζα που διαχειρίστηκε λογαριασμούς του Πινοσέτ

0

Η Αμερικανική τράπεζα Riggs παραδέχτηκε την παράλειψή της να ενημερώσει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για ύποπτες κινήσεις που αφορούσαν λογαριασμούς του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ και της κυβέρνησης της Ισημερινής Γουινέας. Για το λόγο αυτό αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων, ύστερα από σχετικές έρευνες του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ενώπιον του δικαστηρίου, από το οποίο απαιτείται η έγκριση προκειμένου να πληρωθεί το πρόστιμο, ο δικηγόρος της τράπεζας δήλωσε ότι ο πελάτης του λυπάται για ό,τι συνέβη και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι σε έκθεσή της η αμερικανικής Γερουσίας κατηγορεί την Riggs ότι βοήθησε τον Πινοσέτ να κρύψει χρηματικό ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων δολαρίων και να αποφύγει την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ άνοιξε στο όνομά του αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς την περίοδο που είχε υποβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό το 1998. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι την περίοδο 1995-2004, η τράπεζα διατηρούσε 60 λογαριασμούς που ανήκαν σε ανώτατους αξιωματούχους της Ισημερινής Γουινέας ή συγγενών τους, όπως επίσης και στην προεδρική οικογένεια, κάτι το οποίο αρνείται η κυβέρνηση της χώρας.

Σχόλια