Βαρύ το κόστος του νομικού βοηθήματος για Ουαλία και Αγγλία

0

Η Ουαλία και η Αγγλία επιβαρύνονται με τα πλέον υψηλά παγκοσμίως έξοδα για την παροχή νομικής βοήθειας σε όσους πολίτες δε διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα για να διορίσουν συνήγορο, τόνισε, χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Σε ομιλία του στην Ένωση Νομικών του Εργατικού Κόμματος στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος στο Μπόρνμουθ, ο Τζακ Στρο υπογράμμισε ότι τα έξοδα για τη χρηματοδότηση της εν λόγω παροχής έχουν αυξηθεί κατά 429%.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ενώ το 1980 το κόστος κυμαινόταν στα 138 εκατομμύρια ευρώ, το 2005 άγγιξε τα τρία δισεκατομμύρια.
Ο Βρετανός υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους του νομικού επαγγέλματος να αναζητήσουν μαζί του τους λόγους για τους οποίους η Αγγλία και η Ουαλία είναι πιο ακριβές από τα περισσότερα κράτη στον κόσμο στον τομέα των δικαστικών εξόδων.
Ανώτατοι δικαστικοί αξιωματούχοι απέδωσαν το φαινόμενο στην ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των δικαστικών υποθέσεων.
Ο Τζακ Στρο υποστήριξε ότι δεν είναι λογικό η παροχή του συγκεκριμένου βοηθήματος να αντιστοιχεί σε σχεδόν 49 ευρώ το χρόνο για κάθε Άγγλο και Ουαλό πολίτη ενώ το αντίστοιχο ποσό στην Ιρλανδία είναι 10 ευρώ, στη Γερμανία έξι, στη Γαλλία τέσσερα ευρώ και στη Σουηδία μόλις 1,43 ευρώ.
Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Δικαιοσύνης το υψηλό κόστος έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των δικηγόρων αλλά και σε υπερβολική αύξηση των εσόδων τους.
«Είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω τον προϋπολογισμό των δικαστικών υπηρεσιών και δε θα τον μειώσω μόνο και μόνο για να καλύψω τα έξοδα της νομικής βοήθειας», υπογράμμισε ο Τζακ Στρο.

Σχόλια