Βασανιστήρια και παράνομες κρατήσεις καταγγέλλει η οργάνωση HRW στην Ανγκόλα

0

Έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει το στρατό της Ανγκόλα για παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια προσώπων, που θεωρούνται ύποπτα για δραστηριοποίησή τους στο κίνημα για την ανεξαρτησία της επαρχίας Καμπίντα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ανγκόλα επιδίδονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καμπίντα», στα βόρεια της πετρελαιοπαραγωγού χώρας, και «οι ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανγκόλα δεν δικαιολογούν τα βασανιστήρια και την άρνηση των πλέον βασικών δικαιωμάτων», τονίζεται στο ανακοινωθέν της διεθνούς οργάνωσης.

Σύμφωνα με την έκθεσή της «Με έβαλαν σε μία τρύπα: κρατήσεις, βασανιστήρια και έλλειψη σεβασμού της δικαστικής διαδικασίας στην Καμπίντα», η HRW υποστηρίζει πως τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν συλληφθεί «αυθαίρετα» στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2007 και Μαρτίου 2009 από τον στρατό και κατηγορούνται για συνωμοσία κατά του κράτους.

Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις έπειτα από επιθέσεις που αποδίδονταν στους αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου του θυλάκου της Καμπίντα (FLEC), τονίζει η οργάνωση.

Στην πλειονότητά τους, οι συλληφθέντες κρατούνται χωρίς να τους επιτρέπεται η παραμικρή επαφή με τον κόσμο, έχουν υποστεί βασανιστήρια και «ωμή και απάνθρωπη μεταχείριση», τονίζεται στην έκθεση.

Η πετρελαιοπαραγωγός επαρχία της Καμπίντα, βρίσκεται ανάμεσα στη ΛΔ του Κονγκό και την Κονγκό -Μπραζαβίλ στον Ατλαντικό Ωκεανό και αποτελεί θέατρο αυτονομιστικών εξεγέρσεων από την εποχή της προσάρτησής της στην Ανγκόλα μετά την ανεξαρτησία της πρώην πορτογαλικής επαρχίας το 1975.

Σχόλια