Βατικανό: Ίδρυση εκκλησιαστικού δικαστηρίου, για τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων

0

Η ίδρυση εκκλησιαστικού δικαστηρίου, επιφορτισμένου με την εκδίκαση υποθέσεων επισκόπων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκάλυψη ή αμέλεια σε υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό την περασμένη Τετάρτη, το Εκκλησίασμα του Δόγματος της Πίστης, η πειθαρχική επιτροπή του Βατικανού, αρμόδια για υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, θα «δικάζει εφεξής και επισκόπους, για αδικήματα κατάχρησης του επισκοπικού τους ρόλου, σχετιζόμενα με την κακοποίηση ανηλίκων». Συγκεκριμένα, θα τιμωρούνται οι επίσκοποι, οι οποίοι απέτυχαν να προστατεύσουν τα νεαρά θύματα, μέσω της συγκάλυψης καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ή της αδράνειας λήψης προληπτικών μέτρων.

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε μετά από πρόταση ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε το 2013 και συνεπικουρεί τον Ποντίφικα, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης πρόληψης φαινομένων κακοποίησης και της στήριξης των θυμάτων.

Η Gabrielle Shaw, διευθύντρια της βρετανικής «Ένωσης Θυμάτων Κακοποίησης κατά την Παιδική Ηλικία», χαρακτήρισε την κίνηση ως «καλά νέα για τα θύματα» και προσέθεσε ότι: «Καλωσορίζουμε οτιδήποτε εξετάζει στενότερα την κακοποίηση από κληρικούς και καταδεικνύει ευρύτητα πνεύματος από τη μεριά της Εκκλησίας».