Βέλγιο: Ύποπτοι για τρομοκρατία στο εδώλιο

0

Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες πολύκροτη δίκη έξι ατόμων, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στο Ιράκ εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι έξι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι Βέλγοι βορειοαφρικανικής καταγωγής, κατηγορούνται, επίσης, για τη στρατολόγηση μιας Βελγίδας από το Σαρλερουά στο Ιράκ το Νοέμβριο του 2005. Η 38χρονη Βελγίδα, Μιριέλ Ντεκόκ έγινε βομβίστρια αυτοκτονίας και σκοτώθηκε σε αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες. Σε περίπτωση καταδίκης ο φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης, Μπιλάλ Σουγκίρ, αντιμετωπίζει ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Ο Σουγκίρ είναι ο μόνος ήδη έγκλειστος εκ των έξι κατηγορουμένων.

«Η βασική κατηγορία εις βάρος τους είναι ότι οι πέντε ήταν μέλη και ο εκτός αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Στρατολογούσαν άτομα από το Βέλγιο», είπε ο γενικός εισαγγελέας, Λιβ Πέλενς.

Ένας εκ των συνηγόρων αναρωτήθηκε εάν το βελγικό δίκαιο αναγνωρίζει ως «τρομοκράτες», όλους όσους συμμετείχαν στον πόλεμο του Ιράκ. «Είναι θεμελιώδους σημασίας, διότι εάν το βελγικό δίκαιο τους αναγνωρίζει ως πολεμιστές, τότε δεν μπορούν να δικαστούν βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», είπε ο συνήγορος των κατηγορουμένων.

Η δίκη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των Βέλγων, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χώρα τους λειτουργεί ως βάση εξαπόλυσης τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Ντεκόκ ανατινάχθηκε κοντά σε αμερικανική περίπολο στην πόλη Μπακούμπα. Κανείς δε σκοτώθηκε πλην από την ίδια, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πρόωρα. Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι η Βελγίδα και ο μαροκινής καταγωγής σύζυγός της, Χασίμ Γκόρις, ήταν μέλη οργάνωσης, η οποία είχε ασπαστεί την ιδεολογία της Αλ Κάιντα.

Ο Γκόρις μετέβη στο Ιράκ μαζί με τη σύζυγό του. Λέγεται ότι σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά ενώ επιχειρούσε επίθεση αυτοκτονίας.

Η εισαγγελική αρχή πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελγίου παρακολουθούν την ομάδα που δικάζεται από τον Ιούλιο του 2005 και πιστεύουν ότι σκόπευαν να στείλουν κι άλλους εθελοντές στο Ιράκ.

Σχόλια