Βέλγιο: εγκρίθηκε η ευθανασία και σε ανηλίκους διχάζοντας τη χώρα

0

Με ψήφους 50 υπέρ και 17 κατά εγκρίθηκε στη Γερουσία του Βελγίου η πρόταση επέκτασης της ισχύος νόμου για την ευθανασία και στους ανηλίκους, οι οποίοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, στο τελευταίο στάδιο. Ωστόσο, το γεγονός διχάζει την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη.
Υπέρ της παιδικής ευθανασίας υπέγραψαν σχετική ανοιχτή επιστολή προς τη Γερουσία 17 γιατροί στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να του γίνει ευθανασία υπό τέσσερις όρους: εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους, εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί μια ομάδα ειδικών γιατρών.

Ήδη, η παιδική ευθανασία ισχύει για ανηλίκους άνω των 12 ετών στην Ολλανδία. Ωστόσο, στο Βέλγιο, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή για να τεθεί σε ισχύ.

Υπερ της πρότασης ψήφισαν οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι οικολόγοι και οι φλαμανδοί εθνικιστές. Την πρόταση καταψήφισαν οι χριστιανοδημοκράτες και οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος, Vlaams Belang.

Στο Βέλγιο, η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη από το 2002, όμως ελάχιστοι ασθενείς καταφεύγουν σ’ αυτήν. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το σχετικό αίτημα.

Μόνον στην περίπτωση που ένας ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, θα μπορεί να εγκριθεί αίτημα ευθανασίας του. Επίσης, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του και του θανάτου του αρρώστου.