Βέλγιο: Συζητείται νομοσχέδιο για την άρση του ηλικιακού ορίου στην ευθανασία

0

Το Βέλγιο καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι το προτεινόμενο νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί και στους ανηλίκους, οι οποίοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, το δικαίωμα στην ευθανασία.

Με το νόμο αυτό το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αίρει τον ηλικιακό περιορισμό για την ευθανασία. Ωστόσο δεν θα καταργηθεί ο ρόλος των κηδεμόνων των παιδιών, αφού αυτοί θα διατηρούν ουσιαστικό λόγο στην απόφαση για την πραγματοποίηση της ευθανασίας.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει, όμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της θεωρείται ότι θα χαράξει την οριστική κατεύθυνση και της ολομέλειας.

Στη γειτονική Ολλανδία επιτρέπεται ήδη στα παιδιά που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατων ασθενειών να ζητούν να τους γίνει ευθανασία. Όμως θα πρέπει να είναι άνω των 12 ετών και, εάν είναι κάτω των 16, να έχουν και τη συγκατάθεση των γονέων τους. Πάντως, από το 2002 μέχρι σήμερα μόνο πέντε ανήλικοι Ολλανδοί ζήτησαν να τους γίνει ευθανασία και από αυτούς μόνο ένας ήταν κάτω των 16 ετών.

Σχόλια