Βενεζουέλα: Επιφανής δικαστής κατηγορεί την κυβέρνηση για χειραγώγηση των δικαστών

0

Σε συνέντευξη του ο πρώην Ανώτατος Δικαστής της Βενεζουέλα, Elantio Aponte, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρενέβη ανεπίτρεπτα στο έργο των δικαστικών λειτουργών χειραγωγώντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η συνέντευξη έγινε στις ΗΠΑ για λογαριασμό αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Ο δικαστής είπε χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικές αποφάσεις στη χώρα του δεν βγαίνουν κατά την κρίση των δικαστών, αλλά σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες. «Νομίζω ότι η δικαιοσύνη στη Βενεζουέλα είναι διεφθαρμένη σε κάθε επίπεδο. Υπάρχει αρκετή χειραγώγηση», δήλωσε ο Aponte. Ο δικαστής αποκάλυψε ακόμη ότι και ο ίδιος έχει εκδώσει δικαστικές αποφάσεις βάσει εντολών του Τσάβες ή άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, καταγγέλλοντας ότι όσοι δικαστές αρνούνταν να συμμορφωθούν περνούσαν πειθαρχικό και οδηγούνταν στην έξοδο από το δικαστικό σώμα.

Η αντιπαλότητα μεταξύ του Aponte και της κυβέρνησης της Βενεζουέλα είναι έντονη, καθώς ο δικαστής κατηγορήθηκε στη χώρα του ότι είχε διασυνδέσεις με εγκληματίες ναρκωτικών και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Προς το παρόν βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου συνεργάζεται με την Δίωξη Ναρκωτικών. Αναφορικά με τη συνέντευξη ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλα, Nicolas Maduro, χαρακτήρισε τον δικαστή «φυγόδικο» και δήλωσε ότι «δεν προκαλεί απορία που ένας άνθρωπος με διασυνδέσεις στη μαφία ναρκωτικών “ξεπουλήθηκε” στη Δίωξη Ναρκωτικών των ΗΠΑ».

 

Σχόλια