Βενεζουέλα: Το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει υπό ομηρία ηγέτη της αντιπολίτευσης

0

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο κατηγορούμενος για διαφθορά πολιτικός μπορεί νομίμως να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αλλά όχι να εκπληρώσει τη θητεία του, εάν εκλεγεί. Οι εκλογικές αρχές της χώρας είχαν απαγορεύσει πριν μερικούς μήνες στον Λόπεζ να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, με την αιτιολογία ότι ο πολιτικός στερείται αυτού του δικαιώματος, διότι ερευνώνται καταγγελίες διαφθοράς κατ’ αυτού.

Ο Λόπεζ, πρώην δήμαρχος του Καράκας, προσέφυγε στο περιφερειακό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λατινικής Αμερικής με έδρα την Κόστα Ρίκα, επικαλούμενος παραβίαση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο εξέδωσε την 1η Σεπτέμβρη απόφαση υπέρ του προσφεύγοντα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και ανέτρεψε την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Το σκεπτικό που ακολούθησε το σώμα των δικαστών ήταν το εξής: ο Λόπεζ υποστηρίζει ότι το πολιτικό του δικαίωμα εκλογής θίγεται εξαιτίας της διοικητικής απαγόρευσης ανάληψης θέσης στην κυβέρνηση, διότι υπάρχουν σε βάρος του υπόνοιες διαφθοράς.

Από τη στιγμή, όμως, που η απαγόρευση δεν αφορά ούτε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, ούτε το δικαίωμα να εκλεγεί, αλλά αφορά καθ’ εαυτήν την πραγματική άσκηση των καθηκόντων του, δεν θίγει κανένα πολιτικό δικαίωμα. Το Δικαστήριο συνέχισε στο αιτιολογικό του, αναφέροντας ότι εξάλλου η απαγόρευση άσκησης δημόσιας εξουσίας είναι μέτρο προσωρινό, έως ότου εξακριβωθεί η αλήθεια των καταγγελιών.«Ο κύριος Λόπεζ έχει κάθε δικαίωμα να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου έτους. Κρίνοντας την απαγόρευση άσκησης δημόσιας εξουσίας νόμιμη, το Ανώτατο Δικαστήριο θα προτιμήσει να αφήσει προς το παρόν την κατάσταση ως έχει.

Αν ο υποψήφιος Λόπεζ εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές, τότε το Δικαστήριο θα επανεξετάσει το θέμα, και θα κρίνει κατ’ ουσία αν επιτρέπεται ή όχι η ανάληψη δημόσιων καθηκόντων», τόνισε η Πρόεδρος Λουίζα Έστελα Μοράλες.Εντωμεταξύ, πολλοί διαβλέπουν πίσω από την απαγόρευση την προσπάθεια του Τσάβες να αποκλείσει τον ελπιδοφόρο πολιτικό του αντίπαλο Λόπεζ από την διεκδίκηση της προεδρίας. «Από το 2008 ψάχνει ένα τρόπο να με βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού», είχε πει παλαιότερα ο Λόπεζ. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση των συνασπισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης –γνωστών ως Democratic Unity Table- μετά την έκδοση της απόφασης. Τα κόμματα χαρακτήρισαν την απόφαση αντίθετη με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και δεσμεύθηκαν να προωθήσουν την υπόθεση στον Οργανισμό των Λατινοαμειρκανικών Κρατών.

Σχόλια