Βέτο από τον Γενικό Εισαγγελέα στη δημοσίευση των επιστολών του Πρίγκιπα Καρόλου

0

Τον περασμένο μήνα, Δικαστήριο της Βρετανίας διέταξε την δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας μεταξύ του Πρίγκιπα και των ανωτέρω υπουργείων. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στα πλαίσια της ελευθερίας της πληροφόρησης, κατόπιν προσφυγής δημοσιογράφου της «Guardian», καθότι έγινε δεκτή η ύπαρξη «δημοσίου συμφέροντος περί διαφάνειας ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που ο Πρίγκιπας επιχειρεί να επηρεάσει την Κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας, άσκησε βέτο στην δημοσιοποίηση των εν λόγω επιστολών, κρίνοντας ότι εστάλησαν στα πλαίσια της προετοιμασίας του Πρίγκιπα προς ανάληψη του βασιλικού θρόνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, η ανταλλαγή απόψεων με τους Υπουργούς, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Πρίγκιπα περί παροχής συμβουλών και προειδοποιήσεων σχετικά με τις ενέργειες της Κυβέρνησης και δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την άσκηση πίεσης που προέρχεται από άλλες πηγές. Προσέθεσε δε, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπονόμευση του μελλοντικού ρόλου του Καρόλου ως βασιλιά.

Η εφημερίδα «Guardian» δήλωσε ήδη ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, καθώς πρόκειται περί ζητήματος δημοσίου συμφέροντος, ενώ θέση υπέρ του δικαιώματος του κοινού στην πληροφόρηση έχουν λάβει και οργανώσεις που τάσσονται κατά της μοναρχίας.