Βέτο της Ρωσίας στην παραπομπή του φακέλου της Συρίας στο ΔΠΔ

0

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, η τελευταία  πρόκειται να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε ψηφοφορία σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα καλεί να παραπεμφθεί ο φάκελος του εμφυλίου πολέμου της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πριν λίγες μόνο ημέρες, η Γαλλία απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καλεί τα κράτη – μέλη του να παραπέμψουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το φάκελο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, προκειμένου να εξεταστεί η διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είχε ήδη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε μια τέτοια παραπομπή.«Το σχέδιο το οποίο υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απαράδεκτο για εμάς και δεν θα το υποστηρίξουμε», φέρεται ότι δήλωσε ο Υφυπουργός. «Εάν τεθεί σε ψηφοφορία θα ασκήσουμε βέτο εναντίον του».

Η αντίδραση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Ρωσία αποτελεί τον πιο ισχυρό υποστηρικτή της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Άσαντ και τους αντικαθεστωτικούς, αλλά η διένεξη της Ρωσίας με τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συνέβαλε στην αποτυχία της προσπάθειας και ελάττωσε τις πιθανότητες επιτυχίας οποιασδήποτε προσπάθειας διευθέτησης της κρίσης.