Βέτο των Βρυξελλών στον αμφιλεγόμενο ουγγρικό νόμο περί Τύπου

0

Στο συμπέρασμα ότι η νέα νομοθεσία περί Τύπου της Ουγγαρίας «εκ πρώτης όψεως» δεν φαίνεται να πληροί τα πρότυπα της ΕΕ, κατέληξε, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες του Ευρωκοινοβουλίου, η επίτροπος για τις Ψηφιακές Υποθέσεις Νίλι Κρές. Η κ. Κρες δήλωσε, παράλληλα, πως ήδη έχει έλθει σε επαφή με τις ουγγρικές αρχές “για να θίξει ορισμένα σημεία στα οποία η Νομοθεσία περί Τύπου δεν φαίνεται ικανοποιητική εκ πρώτης όψεως”.
Το επίμαχο νομοσχέδιο διαβιβάσθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, όμως οι αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν αρχίσει ήδη να μελετούν την παραλλαγή του, η οποία είχε δημοσιευθεί νωρίτερα στην Εφημερίδα της ουγγρικής Κυβέρνησης. Η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι ανησυχεί για την «έλλειψη περιοριστικών κριτηρίων» όσον αφορά τις ρήτρες του νομοσχεδίου που επιβάλλουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων και των μπλόγκερ και των ιντερνετικών φόρουμ, να δηλώνονται επίσημα και να προσφέρουν «ισορροπημένες πληροφορίες». Η επιτροπή εξάλλου «εξακολουθεί να εξετάζει το δύσκολο θέμα των κριτηρίων για την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής για τον Τύπο», πρόσθεσε η επίτροπος.
Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Κρες, η εφαρμογή του ουγγρικού νόμου σε μέσα ενημέρωσης με έδρα το εξωτερικό «φαίνεται να θέτει ένα πρόβλημα» με την Οδηγία της ΕΕ για τα Μέσα Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών, η οποία προβλέπει πως η ρύθμιση λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να εκπορεύεται από τις χώρες προέλευσής τους. Συμπερασματικά, η επίτροπος επεσήμανε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Βουδαπέστης ότι «θα εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της αντίστοιχης νομοθεσίας της ΕΕ, όπως επίσης και τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να διορθώσει το αμφιλεγόμενο νομοθετικό κείμενο.

Σχόλια