Βιετνάμ: σε δίκη αξιωματούχοι για δωροδοκία από ιαπωνική εταιρεία

0

Σε δίκη παραπέμπονται δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βιετνάμ σχετικά με κατηγορίες που αφορούν στη διαχείριση ενός προγράμματος βοήθειας από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών της πόλης Χο Τσι Μινχ και ο αναπληρωτής του, κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι κατηγορίες αφορούν ένα σκάνδαλο που ήλθε πέρυσι στο φως της δημοσιότητας και αφορά Ιαπωνική Εταιρεία Συμβούλων, πολλά στελέχη της οποίας καταδικάστηκαν στην Ιαπωνία για δωροδοκία βιετναμέζων κυβερνητικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα την ανάθεση της κατασκευής του Ανατολικού Αυτοκινητοδρόμου της πόλης Χο Τσι Μινχ, την οποία και χρηματοδοτούσε το πρόγραμμα της ιαπωνικής αναπτυξιακής βοήθειας.

Η Ιαπωνία έχει αναστείλει από τον περασμένο Δεκέμβριο κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς το Βιετνάμ επειδή το Ανόι δεν συνεργαζόταν στη διερεύνηση του σκανδάλου.
Οι κατηγορίες που έχουν ασκηθεί εναντίον των δύο αξιωματούχων επιφέρουν ποινές κάθειρξης έως 15 χρόνια, ενώ η δωροληψία τιμωρείται με ισόβια ή θανατική ποινή.

Σχόλια