Βίντεο με την εκτέλεση μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα παρουσιάστηκε στη δίκη Μιλόσεβιτς

0

Βιντεοταινία με σκηνές από την εκτέλεση μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα παρουσίασε η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το βίντεο παρουσιάστηκε την ώρα της κατάθεσης ενός εκ των μαρτύρων υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, του Όμπραντ Στεβάνοβιτς.

Η Εισαγγελία του Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι οι δράστες των εγκλημάτων που παρουσιάζονται στη βιντεοταινία είναι μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας «Σκορπιός» που έδρασε στην περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Στεβάνοβιτς δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των εισαγγελικών αρχών, αλλά εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο βίντεο που να τους επιβεβαιώνουν. Παράλληλα, τόνισε ότι η παραστρατιωτική αυτή ομάδα δεν είχε καμία σχέση με το σερβικό Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν μέλη αυτής της ομάδας είχαν σχέση με τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας.

Σημειώνεται ότι η προβολή της βιντεοταινίας, οδήγησε, σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη σύλληψη πολλών υπόπτων που εμφανίζονται στο εν λόγω βίντεο.