Βιομετρικά τα διαβατήρια από τον Ιούνιο

0

Τριάντα ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν από τον Ιούνιο ένα νέο τύπο διαβατηρίου που θα περιλαμβάνει βιομετρικά στοιχεία, όπως είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά προσώπου.
Τα διαβατήρια αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της μετανάστευσης και να προστατεύσουν τους ανήλικους από πιθανή απαγωγή.
Σύμφωνα με έκθεση, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τα παιδιά θα πρέπει στο μέλλον να έχουν το δικό τους διαβατήριο.
Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα είναι απαλλαγμένα από την υποχρέωση λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους (καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα τα αποτυπώματα δεν είναι αξιόπιστα).

Η κοινοβουλευτική επιτροπή κρίνει έτσι ότι θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή “”ένα άτομο, ένα διαβατήριο””, σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση σύμφωνα με την οποία τα παιδιά ταξιδεύουν με το διαβατήριο των γονέων τους- έτσι ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός των ανηλίκων.

Εν τω μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση “”Child Focus”” έχει διαπιστώσει ότι τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απαγωγής όταν ταξιδεύουν μόνα τους, κάτι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν από την ηλικία των έξι ετών (ή και πέντε σε μερικές χώρες).

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η εισαγωγή ειδικών φωτογραφιών και δακτυλικών αποτυπωμάτων στα διαβατήρια θα αυξήσει έτσι το επίπεδο προστασίας τους.

Τα βιομετρικά διαβατήρια θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον από πολίτες όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Ισλανδίας όταν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε ο Κάρλος Κοέλιο, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, προτείνει επίσης να χρησιμοποιούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ίδια έγγραφα για την αίτηση έκδοσης διαβατηρίου.

Σχόλια