Βολιβία: Μείωση του ορίου παιδικής εργασίας στα δέκα έτη

0

Μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει με νέο νομοσχέδιο για τη μείωση του ορίου παιδικής εργασίας στα δέκα έτη η Βολιβία, την ίδια στιγμή που παγκοσμίως κυριαρχεί η τάση αύξησής του.

Συγκεκριμένα, το Κογκρέσο ενέκρινε πρόταση που ορίζει ως νόμιμη την εργασία 10χρονων παιδιών και το μόνο που απομένει για να γίνει αυτό νόμος του κράτους είναι η υπογραφή του προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες. Μέχρι σήμερα η νόμιμη ηλικία ήταν τα 14 έτη.

Στόχος του νέου νομικού πλαισίου – σύμφωνα με τους υποστηρικτές του – είναι να προστατευθούν τα παιδιά που εργάζονται καθώς η αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας είναι «δύσκολη».

Ειδικότερα, τα παιδιά 10 χρονών μπορούν να εργάζονται εφόσον βρίσκονται υπό γονική εποπτεία, ενώ τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να δουλεύουν εντός συμβατικού πλαισίου.  Κοινή προϋπόθεση εργασίας για όλα τα παιδιά είναι η παράλληλη παρακολούθηση του σχολείου τους.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ακόμη, ότι η θέσπιση των νέων ρυθμίσεων αποτυπώνει απλώς την πραγματικότητα καθώς πολλές οικογένειες εξαναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους να εργαστούν.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, στη Βολιβία ένα  εκατομμύριο παιδιά εργάζονται τακτικά, αριθμός που ισοδυναμεί στο 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ ένα στα τρία παιδιά, δεν πηγαίνει στο σχολείο.  Τα παιδιά εργάζονται συνήθως στην υφαντουργία, σε φάρμες, ως πλανόδιοι πωλητές, αχθοφόροι και συλλέκτες φύλλων κακάο.