Βόρεια Καρολίνα: Απαγορεύεται κάθε μορφή ένωσης ομοφυλοφίλων με αναθεώρηση του Συντάγματος

0

Οι ψηφοφόροι ενέκριναν στην πραγματικότητα την ερμηνευτική δήλωση σε άρθρο του Συντάγματος, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι ο γάμος μεταξύ ετεροφυλόφιλων είναι ο μόνος θεσμός συμβίωσης που αναγνωρίζεται από το οικογενειακό δίκαιο.

Η διατύπωση της ερμηνευτικής δήλωσης είναι ενδιαφέρουσα, κυρίως διότι αποκλείει όχι απλώς την νομική εξομοίωση του γάμου ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων, αλλά απαγορεύει συλλήβδην κάθε μορφή γάμου, πολιτικής ένωσης ή συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους. Πρακτικά, λοιπόν, το Σύνταγμα της Πολιτείας στο εξής θα «δένει τα χέρια» κάθε μελλοντικού νομοθέτη που θα θέλει με απλό νόμο να θεσμοθετήσει ελάσσονες μορφές συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η οργάνωση “National Gay and Lesbian Task Force” έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Η Βόρεια Καρολίνα δείχνει να βαδίζει προς μια επικίνδυνη κατεύθυνση. Ο περιορισμός της νόμιμης οικογενειακής ένωσης στον γάμο ενός άνδρα και μίας γυναίκας είναι μία στενή διατύπωση που δυνητικά αφήνει εκτός του ορισμού της οικογένειας και τα παιδιά του ζευγαριού ή τους παππούδες. Επιπλέον, πρόκειται για ένα βίαιο πισωγύρισμα, όσον αφορά την αναγνώριση δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία».

Ας σημειωθεί ότι με την πρόσφατη εξέλιξη η Βόρεια Καρολίνα γίνεται η τριακοστή πρώτη (31η) Πολιτεία των ΗΠΑ που θεσμοθετεί συνταγματική απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφίλων.