Βοσνία – Ερζεγοβίνη: αυξημένη εγκληματικότητα ανηλίκων

0

Έντονο προβληματισμό στις αρχές και στους κατοίκους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης προκαλεί το αυξημένο κύμα εγκληματικότητας με δράστες, κυρίως, ανήλικους.

Μετά τη δολοφονία στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, στο Σεράγεβο, 17χρονου σε τραμ από τρεις ανήλικους μπροστά τα μάτια των συνεπιβατών του, οι οποίοι δεν προσπάθησαν να τον προστατεύσουν, οι πολίτες ζητούν από τις αρχές αυστηρά μέτρα κατά των ανήλικων εγκληματιών, κίνητρα των οποίων είναι η επιθετικότητα και η επίδειξη στους εγκληματικούς κύκλους.

Ο Ντένις Μρνιάβατς δέχθηκε επίθεση από τρεις μαθητές γυμνασίου, οι οποίοι αρχικά τον χτύπησαν και μετά τον μαχαίρωσαν χωρίς λόγο, καθώς δεν τον γνώριζαν.

Το Σάββατο κάτοικοι του Σεράγεβο και άλλων πόλεων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βία και κάλεσαν τις αρχές να λάβουν μέτρα κατά της εγκληματικότητας.

«Ποιος θα είναι το επόμενο θύμα, πόσοι άνθρωποι πρέπει να σκοτωθούν, για να αρχίσουν οι αρχές να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο και να τιμωρούν τους δράστες των ειδεχθών εγκλημάτων; Πόσοι άνθρωποι πρέπει να χάσουν τη ζωή τους για να αποφασίσει η κυβέρνηση να επενδύσει κεφάλαια στους αρμόδιους θεσμούς», διερωτήθηκαν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που διοργάνωσαν την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Σεράγεβο.

Ο φόβος για ένοπλα επεισόδια, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες κυριαρχεί όχι μόνο στο Σεράγεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας και εξελίσσεται σε επανάσταση.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και άλλα αντικείμενα στο κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας, το σύμβολο των κρατικών θεσμών της χώρας.

Η κυβέρνηση του καντονιού του Σεράγεβο συνεδρίασε εκτάκτως και έλαβε μέτρα, όπως ενίσχυση του αριθμού των αστυνομικών και περιπολίες αστυνομικών στους δρόμους της πόλης σε 24ωρη βάση. Επίσης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων σε κέντρα διασκέδασης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η αυξημένη επιτήρηση στα σχολεία.

Παρ’ όλα αυτά, χθες, στη Ζένιτσα ένας νεαρός δέχθηκε εννέα μαχαιριές και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης. Ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε σε κέντρο διασκέδασης του Σεράγεβο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20χρονου.

Σχόλια