Βοσνία: Καταγγελία για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης

0

Την άσκηση «ανάρμοστων πολιτικών πιέσεων» από το κοινοβούλιο της Βοσνίας στην Εισαγγελία, κατήγγειλε ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, Goran Salihovic, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hina”.

Από το εισαγγελικό γραφείο εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «προσπάθειες πολιτικών να παρέμβουν στο έργο και την ανεξαρτησία των εισαγγελικών αρχών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κάτι που αποδεικνύεται από τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου».

Το ζήτημα ανέκυψε μετά τις πρόσφατες κατηγορίες βουλευτών προς τον Salihovic, ότι δε διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος των διαδηλωτών που απέκλεισαν το κτίριο της Βουλής και τα κυβερνητικά κτίρια για ένα 24ωρο, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων κινητοποιήσεων, τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε, ότι «η Γενική Εισαγγελία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν είναι ούτε οργανισμός άμυνας, ούτε υπηρεσία ασφαλείας, αλλά δικαστική αρχή που φροντίζει για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με το νόμο».

Τέλος, ο Goran Salihovic ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και σε διεθνές επίπεδο για την «αυξανόμενη πίεση προς την Εισαγγελία».
 

Σχόλια