Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Στο εδώλιο για οικονομικό σκάνδαλο ο αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης

0

Ποινική δίωξη για κατάχρηση θέσης και αρμοδιοτήτων στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Eronet άσκησε η εισαγγελία του καντονιού Ερζεγοβίνης-Νερέτβα, στο Μόσταρ, κατά του προέδρου της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), Ντράγκαν Τσόβιτς και άλλων ατόμων.
Ο κ. Τσόβιτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κροατικού Οργανισμού Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (HPT) στο Μόσταρ όταν ιδιωτικοποιήθηκε η επίμαχη εταιρία το 1999, κατηγορείται ότι μεταβίβασε παράνομα, με βάση ύποπτες ρυθμίσεις χρεών, μετοχές της Eronet από τον HPT στις ιδιωτικές εταιρίες «Croherc», «Alpina Commerce» και «Hercegovina Osiguranje». Στο ίδιο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται ο πρώην διευθυντής της Eronet Μάρινκο Γκίλι, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μάταν Ζάριτς και ο Βλάντιμιρ Σόλιτς.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του καντονιού της Ερζεγοβίνης-Νερέτβα, Νιγιάζ Μεχμέντμπασιτς, η απόφαση για απαγγελία κατηγοριών πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο του καντονιού.
Ο επικεφαλής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης βρίσκεται αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες. Ειδικότερα, δικάζεται στο Σεράγεβο για παράνομη παραχώρηση διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπροέδρου της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και υπουργού Οικονομίας της συγκεκριμένης οντότητας της Βοσνίας.

Σχόλια