Βραζιλία: Δικαστική απόφαση σταματά δημόσιο έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

0

Αιτία η συμπεριφορά της βραζιλιάνικης διοίκησης, που αγνόησε την νόμιμη διαδικασία επιλογής αναδόχου και απλώς ανέθεσε το έργο σε κατασκευαστική εταιρεία της επιλογής της. Το έργο είναι ενταγμένο στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τις υποδομές της για να υποδεχθεί τις δύο μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις, αφενός το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 κι αφετέρου τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η δικαστής ανέφερε ότι διέταξε αναστολή εργασιών, διότι η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης Infraero είχε συνάψει τη σύμβαση δημοσίου έργου με την κατασκευαστική εταιρεία Delta Constructions χωρίς προηγούμενη διενέργεια διαγωνισμού. Χαρακτήρισε την ενέργεια «επικίνδυνο νομικό προηγούμενο που μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικό παραθυράκι για νομιμοποίηση αναθέσεων υπό το πρόσχημα της επείγουσας περίπτωσης».

Εκπρόσωποι της Infraero υπερασπίστηκαν την αναβάθμιση του αεροδρομίου Guarulhos, καθώς η ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων επένδυση θα διπλασιάσει την ετήσια χωρητικότητα επιβατών του αεροδρομίου σε 52.7 εκατομμύρια μέχρι το 2014 και  προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, ώστε να επανεκκινήσει η διαδικασία κατασκευής.

Η επιβατική κίνηση στους αερολιμένες της Βραζιλίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η χώρα ζει μια οικονομική άνθηση. Η κατασκευή ενός τρίτου τερματικού στο Guarulhos, το πιο πολύβουο αεροδρόμιο της χώρας, είχε τεθεί ως προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα από τα τέλη του ’90. Επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι έτοιμα τα έργα εγκαίρως για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου διατυπώθηκαν άλλωστε σε μελέτη του Κυβερνητικού Ιδρύματος για Εφαρμοσμένες Οικονομικές Μελέτες (Ipea).  

 

Σχόλια