Βραζιλία: Δικαστικό «όχι» σε κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος

0

Το υδροηλεκτρικό έργο του Belo Monte επρόκειτο να κατασκευαστεί στον παραπόταμο Xingu του Αμαζονίου, μέχρις ότου κρίθηκε ότι η ολοκλήρωση ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό των ψαριών. Η σύλληψη του έργου ανατρέχει στα μέσα του 1970, αλλά άρχισε να υλοποιείται μόλις τώρα, διότι παρεμβλήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και πολυάριθμες αλλαγές στην πολιτική ηγεσία.

Το φράγμα ήταν ενταγμένο σε συνολικό πλάνο της βραζιλιάνικης κυβέρνησης για τόνωση και προβολή της χώρας μέσα από έργα υποδομών και με την κατασκευή του θα εξυπηρετούσε τις ενεργειακές ανάγκες του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού. Οι ομοσπονδιακές αρχές τόνιζαν σε κάθε περίπτωση ότι το έργο είχε λάβει κανονικά άδεια, κατόπιν εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιφέρειας Altamira εντάθηκαν τις μέρες πριν την έναρξη κατασκευής, ενώ οι τοπικές αρχές αντέδρασαν ζητώντας αναστολή εκτέλεσης, η οποία και έγινε δεκτή από τον περιφερειακό δικαστή. Τα επιχειρήματα εστίασαν στην έλλειψη πραγματικού οφέλους για τις δέκα παρακείμενες πόλεις, στην όξυνση της ανεργίας και της ανασφάλειας από το έργο –παρά τις αντίθετες βεβαιώσεις του προηγούμενου Προέδρου Da Silva- και στην υπολογίσιμη πιθανότητα καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας. Κατά του φράγματος είχαν ταχθεί περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ακτιβιστές και ηθοποιοί του Χόλυγουντ. Η κατασκευαστική North Dale, που έχει αναλάβει το project των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

 

Σχόλια