Βραζιλία: Καταδίκη 73 αστυνομικών για τη δολοφονία 100 κρατουμένων

0

Καταδικάστηκαν, με απόφαση δικαστηρίου της Βραζιλίας, 73 από τους 79 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τη δολοφονία 102 κρατουμένων στις διαβόητες φυλακές Καραντίρου, στο Σάο Πάολο.

Το περιστατικό έμεινε γνωστό, ως «η σφαγή του Καραντίρου» και χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη, σε μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις «σωφρονισμού» παγκοσμίως. Οι 15 από τους αστυνομικούς καταδικάστηκαν σε 48 χρόνια φυλάκισης ο καθένας, για το ρόλο τους στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, που κατέληξε στη μαζική δολοφονία περισσότερων από 100 κρατουμένων.

Τον Οκτώβριο του 1992 δεκάδες αξιωματικοί της Στρατιωτικής Αστυνομίας της Βραζιλίας εισήλθαν στη φυλακή Καραντίρου για να σταματήσουν μια μάχη μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Κατά την «εισβολή» οι αξιωματικοί πήγαιναν από κελί σε κελί, σκοτώνοντας 102 φυλακισμένους με περίστροφα, καραμπίνες και αυτόματα όπλα, συχνά εξ επαφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας αστυνομικός δεν έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση, η οποία λέγεται ότι ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Τελικά οι φυλακές έκλεισαν το 2002, μετά από 46 χρόνια απάνθρωπης λειτουργίας και ο χώρος αυτός μετατράπηκε σε πάρκο.  
 

Σχόλια