Τις πρώτες διώξεις κατά οργάνων της στρατιωτικής δικτατορίας άσκησαν εισαγγελείς στη Βραζιλία, κατ’ εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη σχετικά με τη διερεύνηση των εγκλημάτων που έγιναν την επίμαχη περίοδο. Ο νόμος ανέθετε τη διερεύνηση των ανθρωπιστικών παραβάσεων που έλαβαν χώρα την περίοδο 1946-1988 σε ειδικό σώμα με την ονομασία «Επιτροπή Αλήθειας».
Η δίωξη ασκήθηκε κατά του στρατηγού Sebastiao Curio Rodrigues de Moura με τις κατηγορίες του βασανισμού και της θανάτωσης πέντε μελών των guerillas. Στον στρατηγό είχαν ανατεθεί από τους δικτάτορες καθήκοντα εποπτείας της περιοχής του Αμαζονίου. Η οργάνωση Human Rights Watch χαιρέτισε την απόφαση άσκησης δίωξης κατά του Curio, χαρακτηρίζοντάς την «αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών».
Πριν την ψήφιση του νόμου το Νοέμβρη η δίωξη μελών της δικτατορίας για τα εγκλήματα κατά των πολιτών της χώρας δεν ήταν δυνατή εξαιτίας ρύθμισης περί αμνηστίας. Κατόπιν πιέσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε να καταργήσει το νόμο περί αμνηστίας και να εγκαινιάσει τη διερεύνηση των εγκλημάτων επί δικτατορίας. Ακόμη, όμως, και πριν την κατάργηση του νόμου, το Παναμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί ότι ο νόμος δεν κώλυε την Βραζιλία να αποδώσει ποινικές ευθύνες στα μέλη της δικτατορίας.