Βραζιλία: Σε απεργία πείνας ο συγγραφέας Τσέζαρε Μπατίστι

0

Ο Ιταλός συγγραφέας Τσέζαρε Μπατίστι, ο οποίος κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βραζιλία στην πατρίδα του, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε δολοφονίες, ξεκίνησε προχθές απεργία πείνας.
Ο 54χρονος συγγραφέας υποστηρίζει ότι είναι αθώος και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα αναφέρει ότι εναποθέτει τη ζωή του στα χέρια του και στα χέρια του βραζιλιάνικου λαού. Ο πρόεδρος ντα Σίλβα είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μπατίστι τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε διαφορετική άποψη και διέταξε τον εγκλεισμό του.
Οι περιπέτειες του Μπατίστι με τη Δικαιοσύνη ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970, όταν καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τέσσερις φόνους. Ο ίδιος διέφυγε στη Γαλλία, όπου αποκήρυξε τη βία και εγκαινίασε το συγγραφικό του έργο. Παρέμεινε στη χώρα από το 1981 έως το 2004, οπότε άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την έκδοση καταζητούμενων, και έτσι αναγκάστηκε να βρει αλλού καταφύγιο. Κατάφερε να εισέλθει στη Βραζιλία με πλαστό διαβατήριο.

Σχόλια