Βραζιλία: Τερματισμός της εξέγερσης στις φυλακές Κασκαβέλ

0

Τέλος έλαβε η εξέγερση που είχε ξεσπάσει σε φυλακές της πολιτείας Παρανά, στη νότια Βραζιλία, η οποία είχε ως τραγικό απολογισμό 5 νεκρούς και 25 τραυματίες.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας επετεύχθη συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από τους επικεφαλής των εξεγερμένων εγκλείστων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 851 κρατούμενοι θα μεταχθούν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, στην οποία οι έγκλειστοι απαίτησαν καλύτερες συνθήκες και χαλάρωση των ισχυόντων περιορισμών, τραυματίστηκαν άλλοι 25 φυλακισμένοι.

Τις πρώτες ώρες της εξέγερσης δύο κρατούμενοι αποκεφαλίστηκαν και ακόμη δύο έχασαν τη ζωή τους όταν συγκρατούμενοί τους τούς έριξαν στο κενό από την ταράτσα του κύριου κτιρίου της φυλακής.

Σημειώνεται ότι οι φυλακές στη Βραζιλία αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υπερπληθυσμοτων κρατουμένων. Θεωρητικά, στη φυλακή της Κασκαβέλ κρατούνταν λιγότεροι από όσους προβλέπει η ονομαστική της χωρητικότητα (1.181), συνολικά 1.038, αλλά ο πρόεδρος του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Άντονι Τζόνσον, είχε επισημάνει πως τα κονδύλια αναβάθμισης και ανακαίνισης εφαρμόστηκαν “μόνο στα χαρτιά”.

Περίπου 800 από τους έγκλειστους στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης, έλαβαν μέρος στην εξέγερση.
 

Σχόλια