Βραζιλία: Το «πράσινο φως» για την έκδοση Μπατίστι στην Ιταλία έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας άνοιξε χθες τον δρόμο για την έκδοση του Ιταλού συγγραφέα και πρώην αγωνιστή της άκρας Αριστεράς, Τσέζαρε Μπατίστι στην πατρίδα του. Πέντε από τους εννέα δικαστές τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του δικαστηρίου, Γκίλμαρ Μέντες. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι να κριθεί αν ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα θα έχει την τελευταία λέξη.
Η Ιταλία ζητεί την έκδοση του Μπατίστι, καθώς έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις φόνους τη δεκαετία του 1970. Ο Μπατίστι είχε διαφύγει τότε στη Γαλλία, όπου αποκήρυξε τη βία και εγκαινίασε το συγγραφικό του έργο. Παρέμεινε στη χώρα μέχρι το 2004, οπότε άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την έκδοση καταζητούμενων, και έτσι αναγκάστηκε να βρει αλλού καταφύγιο. Κατάφερε να εισέλθει στη Βραζιλία με πλαστό διαβατήριο.
Πριν από λίγες ημέρες ο Μπατίστι ξεκίνησε απεργία πείνας στις βραζιλιάνικες φυλακές, ενώ έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο ντα Σίλβα, με την οποία επισημαίνει ότι εναποθέτει τη ζωή του στα χέρια του και στα χέρια του βραζιλιάνικου λαού. Ο πρόεδρος ντα Σίλβα είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μπατίστι τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε διαφορετική άποψη και διέταξε τον εγκλεισμό του.

Σχόλια