Βραζιλία: Τροποποίηση στη νομοθεσία προστασίας του Αμαζονίου

0

Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και από το δεύτερο νομοθετικό σώμα της χώρας, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.Το νομοσχέδιο τροποποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Δασικής Προστασίας, αποχαρακτηρίζοντας συγκεκριμένες περιοχές ως δασικές και μετατρέποντάς τες σε αγροτικές. Επιπλέον, προβλέπει πιο χαλαρά πρόστιμα για τους αγρότες που καταπάτησαν δασικές εκτάσεις, εφόσον δεσμευτούν να συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα αναδάσωσης.Εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί και από τη Βουλή και φτάσει μέχρι την Πρόεδρο Dilma Rousseff για υπογραφή, θα της δημιουργήσει ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η Πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της αυξημένης προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου του Αμαζονίου, παράλληλα όμως η Βραζιλία έχει ανάγκη από χώρο για οικονομική ανάπτυξη και αγροτική παραγωγή.Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε έντονα από το αγροτικό λόμπι καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων στη Γερουσία. Οι αγρότες θεωρούν ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι υπερβολικά άκαμπτες και θίγουν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. «Είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνουμε να θέσουμε τέλος στο μονοπώλιο, σε αυτή τη “δικτατορία” των περιβαλλοντολόγων, όπου έξι οικολογικές ΜΚΟ καθοδηγούσαν τις κινήσεις των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης», τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, Sen Katia Abreu.

Η Ένωση Αγροτών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα των νέων ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων η ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης του πληθυσμού για περισσότερα και φθηνότερα τρόφιμα, χωρίς σημαντική διατάραξη της δασοπροστασίας.Διαφορετική άποψη είχε ο εκπρόσωπος της Greenpeace που δήλωσε: «Ο νέος κώδικας θα μειώσει το εύρος των προστατευόμενων περιοχών και θα οδηγήσει σε αποψιλώσεις δασών. Το όλο σχέδιο, στηρίζεται στη νοοτροπία που θεωρεί το δάσος εμπόδιο της ανάπτυξης. Η λογική ότι οι ανεπτυγμένες χώρες αποψιλώνουν δασικές περιοχές για αγροτική χρήση, άρα ας το κάνουμε και εμείς, έχει ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες».