Βραζιλία: Ξαναρχίζει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αμαζόνιο

0

Ο δικαστής θεώρησε ότι η εταιρεία είχε παρουσιάσει και λάβει κατάλληλες προφυλάξεις, ώστε να μην διαταραχθεί το οικοσύστημα του ποταμού. To Σεπτέμβριο το δικαστήριο είχε διατάξει προσωρινά αναστολή εκτέλεσης του έργου λόγω φόβου αποσταθεροποίησης της υδρόβιας ζωής στον Αμαζόνιο.Την απόφαση είχαν υποστηρίξει, τότε, και οικολογικές οργανώσεις, που ισχυρίζονταν ότι το φράγμα θα μείωνε το απόθεμα των ψαριών και θα έπληττε τις οικογένειες των ψαράδων.

Η ανάδοχος Norte Energia άσκησε έφεση και το δικαστήριο τη δικαίωσε, κρίνοντας τελικά ότι οι κατασκευές δεν θα επηρεάσουν τη φυσική ροή του ποταμού.«Δεδομένου ότι η πορεία του νερού δεν θα εκτραπεί και ότι ο ρυθμός με τον οποίο ρέει θα μειωθεί ανεπαίσθητα, θεωρούμε ότι το έργο δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον πληθυσμό των ψαριών που είναι κατάλληλα για αλίευση. Βεβαίως, ο ακριβής περιβαλλοντικός αντίκτυπος του έργου δεν μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως παρά μετά την κατασκευή του, καθώς προς το παρόν μόνον υποθετικές εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση το φράγμα οφείλει να πληρεί τις προδιαγραφές που θέτουν το Υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας και η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος», ανέφερε η απόφαση.Ικανοποιημένη με την απόφαση δήλωσε η Norte Energia, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι το έργο δεν έχει μείνει πολύ πίσω λόγω της τρίμηνης αναστολής και θα συνεχιστεί κανονικά. Εφόσον ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο. Το έργο εκπληρώνει τον κυβερνητικό στόχο για ανάπτυξη και κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Βραζιλίας.