Βρετανία: Αφαίρεση ύλης από ορκωτά ποινικά δικαστήρια για λόγους μείωσης κόστους

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Πλημμελειοδικών, μία από τις εξεταζόμενες αλλαγές είναι και η κατάργηση της εκδίκασης ορισμένων εγκλημάτων ενώπιον ορκωτού δικαστηρίου.

Το ενδεχόμενο μεταφοράς ύλης σε πλημμελειοδίκες και αφαίρεσης υποθέσεων από τα ανώτερα ορκωτά ποινικά δικαστήρια υποστηρίζεται σαφώς και από τη βρετανική Ένωση Πλημμελειοδικών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει προς το παρόν μία έκθεση, προκειμένου να αξιολογήσει τις σύντομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις δίκες των ταραχοποιών του Αυγούστου.

Το υπάρχον δικονομικό σύστημα επιτρέπει στους κατηγορουμένους για αδικήματα ακόμη και ήσσονος σημασίας, να επιλέγουν αν θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε Πλημμελειοδικείο ή σε Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η άσκηση του δικαιώματος του κατηγορουμένου σε επιλογή ορκωτού δικαστηρίου (the right to jury trial), όμως, επιβαρύνει σημαντικά το κράτος, καθώς το κόστος εκδίκασης αυτομάτως τριπλασιάζεται, ενώ η έκδοση απόφασης καθυστερεί περισσότερο.

Το Υπουργείο έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να θίξει τον πυρήνα του δικαιώματος, αναλογίζεται ωστόσο την περίπτωση να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα σε μειωμένης σημασίας παραβάσεις, όπως μικροκλοπές και άλλα αδικήματα. «Ας είμαστε σαφείς, δεν σχεδιάζουμε να καταργήσουμε το δικαίωμα επιλογής ορκωτού δικαστηρίου. Παρ’ όλα αυτά αναζητούμε τρόπους βελτιστοποίησης της αντίδρασης των δικαστηρίων στο έγκλημα και στην αταξία. Καμία υπουργική απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν», σχολίασε εκπρόσωπος.
 

Σχόλια