Βρετανία: «Φρένο» στη δυνατότητα του Υπουργού Εσωτερικών να απελαύνει εγκληματίες βάζει το ΕΔΑΔ

0

Σε υπόθεση 24χρονου Νιγηριανού που καταδικάστηκε αμετάκλητα για βιασμό από βρετανικό δικαστήριο, το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι τυχόν απέλασή του παραβιάζει το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή –βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- καθώς η μητέρα του θα παραμείνει στη χώρα. Επιπλέον, έκρινε ότι η απέλαση συνιστά μέτρο δυσανάλογο σε σχέση με τον θεμιτό σκοπό της «πρόληψης εγκλημάτων και ταραχών» και ως τέτοιο δεν αρμόζει σε δημοκρατική κοινωνία.

Το Κέντρο Άιρε (Aire Center) –ο νομικός οργανισμός που έφερε την υπόθεση μέχρι το Στρασβούργο- χαρακτήρισε την απόφαση δικαιωματική νίκη. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για βιασμό σε ηλικία μόλις 15 ετών και στο μεταξύ κατάφερε να αποκτήσει πανεπιστημιακούς τίτλους τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η επιτυχής πορεία της αναμόρφωσής του θα διακοπτόταν απότομα και άδικα με την απέλαση, δήλωσαν εκπρόσωποι του Κέντρου.

Στην αιτιολογία της η δικαστική απόφαση ανέφερε πως παρά το κατ’ αρχήν θεμιτό της απέλασης λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος, η υποδειγματική συμπεριφορά του καταδίκου τα τελευταία επτά χρόνια μαρτυρά επαρκή διάθεση για κοινωνική επανένταξη και προσφορά. Το δικαστήριο έψεξε την βρετανική κυβέρνηση για την ολιγωρία της να παρέχει πρόσθετες αποδείξεις, ότι ο Νιγηριανός θα αποτελούσε παράγοντα κοινωνικής ανωμαλίας και εγκληματικότητας, και συνεπώς απέρριψε την απέλαση.

Η δυναμική της εν λόγω απόφασης να θεμελιώσει νομικό προηγούμενο μη απέλασης αλλοδαπών εγκληματιών δεν είναι ακόμη βέβαιη. Το σίγουρο είναι ότι το δικαστήριο θα προβαίνει σε αυστηρότερο έλεγχο των προϋποθέσεων απέλασης, και θα σκληρύνει τον έλεγχο αναλογικότητας του μέτρου. Η απέλαση ξένων εγκληματιών είναι μια προσφιλής τακτική του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο μόλις το 2010 απέλασε πάνω από 5.000 αλλοδαπούς μετά την έκτιση της ποινής τους.

 

Σχόλια