Βρετανία: Αλλαγές στις δικονομικές ρυθμίσεις για τις διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας

0

Το νέο νομοθέτημα φέρει τον τίτλο Patents County Court (Financial Limits) Order n.2 Legislation 2011, ανακοινώθηκε το προηγούμενο διήμερο από την αρμόδια για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, Βαρόνη Ουίλκοξ και περιέχει  κυρίως δικονομικές και οργανωτικές αλλαγές.

Ειδικότερα, μεταφέρεται στο Patents County Court η αρμοδιότητα για υποθέσεις βιομηχανικής ιδιοκτησίας μικρής αξίας, ενώ ορίζεται σε 500.000 λίρες το όριο των διεκδικούμενων αποζημιώσεων για τις υπαγόμενες διαφορές. Πρακτικά, οι ρυθμίσεις αγγίζουν ως επί το πλείστον διαφορές μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Η νέα νομοθεσία χαρίζει διαφάνεια και σαφήνεια στις δικαστικές διαδικασίες, προσφέρει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους χρήστες του δικαιοδοτικού συστήματος, λειτουργεί σαν έρεισμα για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αναμετρηθούν επί ίσοις όροις με τις οικονομικά ισχυρότερες», δήλωσε η Βαρόνη Ουίλκοξ.

Αφορμή για την υλοποίηση των αλλαγών υπήρξαν φόβοι που διατυπώνονταν από μέλη του High Court -στο οποίο υπάγονταν προηγουμένως όλες οι διαφορές από την εφαρμογή της νομοθεσίας πνευματικής ιδιοκτησίας- ότι οι μικροί επιχειρηματίες συχνά αποθαρρύνονται από την άσκηση αγωγής για παραβίαση του copyright λόγω του υψηλού κόστους της διαδικασίας ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας που διέταξε η Βουλή των Λόρδων στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό, αποκαλύπτοντας ότι μόλις 1 στους 5 επιχειρηματίες μπορούσαν να αντέξουν το κόστος της υπαγωγής σε δίκη. Πλέον με τις αλλαγές επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση του ανώτερου δικαστηρίου, η διευκόλυνση της πρόσβασης των μεσαίων και μικρών επιχειρηματιών στο δικαιοδοτικό σύστημα, και η πληρέστερη προστασία των εμπορικών σημάτων και πατεντών.

Αναδρομική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δικονομικών τροποποιήσεων προγραμματίζεται από το Υπουργείο το 2014.

Σχόλια