Βρετανία: Αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της κατάληψης εγκαταλειμμένης κατοικίας

0

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στη Βρετανία διάταξη του νομοσχεδίου “Legal Aid, Sentencing and Punishment of Offender’s Bill” που καθιστά ποινικό αδίκημα την εγκατάσταση σε κενό οικόπεδο. Το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί από την Βουλή των Κοινοτήτων και οδεύει προς το δεύτερο νομοθετικό σώμα της χώρας, τη Βουλή των Λόρδων.
Σύμφωνα με το προϊσχύσαν καθεστώς, η εγκατάσταση σε κενό οικόπεδο ή κενή κατοικία επέφερε μόνον αστικές κυρώσεις, ενώ ποινικά τιμωρείται –ήδη από το 1977- η εγκατάσταση σε ξένη, όχι κενή, κατοικία. Πλέον, η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους έως 5.000 λίρες ή με φυλάκιση έως ενός έτους. Οι επικριτές της διάταξης –πρόκειται για το άρθρο 130 του επίμαχου νομοσχεδίου- υποστηρίζουν ότι ποινικοποιεί ουσιαστικά τη φτώχεια και την έλλειψη κατοικίας, αφού –σύμφωνα με το ίδρυμα Crisis- το 40 τοις εκατό των αστέγων έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους εγκατασταθεί σε κενό οικόπεδο.
Η σκληρότητα της διάταξης σχετίζεται με την πολιτική «Μηδενικής Ανοχής» που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία και σύμφωνα με την οποία η αστυνομία πρέπει να διαχειρίζεται όχι μόνο τα σοβαρά εγκλήματα, αλλά και ελάσσονες μορφές παραβατικής συμπεριφοράς (επαίτες, άστεγους κλπ). Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Υπουργού Grant Shapps για την προηγούμενη στάση της αστυνομίας σχετικά με τους άστεγους: «η αστυνομία δεν κάνει τίποτα, διότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να της επιτρέπει να κάνει κάτι».
Αντίθεση με τη διάταξη εξέφρασαν η Ένωση Ποινικολόγων Βρετανίας (Criminal Bar Association) και η Ένωση Δικηγόρων (Law Society), ενώ ακόμη και στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σχολίασαν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Αντίθετη όμως φαίνεται πως είναι και η πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης, αφού, όταν το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το Υπουργείο είχε λάβει περίπου δύο χιλιάδες απαντήσεις πολιτών κατά της ρύθμισης, ενώ μόλις 26 απαντήσεις ήταν υπέρ. Μάλιστα, ομάδα ακαδημαϊκών και δικηγόρων συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τα επιχειρήματα υπέρ της ποινικοποίησης νομικά εσφαλμένα και διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ήδη επαρκή νομικά εργαλεία άμεσης απομάκρυνσης καταληψιών από κατοικίες Βρετανών πολιτών.

 

Σχόλια