Βρετανία: Απαγορεύεται η πώληση καπνού σε άτομα κάτω των 18 ετών

0

Στη Βρετανία τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος, ο οποίος απαγορεύει την πώληση ειδών καπνού σε ανήλικους κάτω των 18 ετών. Το ίδιο όριο ηλικίας ισχύει για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών.
Ο προηγούμενος νόμος επέτρεπε την πώληση ειδών καπνού σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Μέλη οργανώσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εν λόγω απόφαση και υποστήριξαν ότι τώρα θα είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές και τους εμπόρους να τηρήσουν το νόμο.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι επικρίνουν τη βρετανική κυβέρνηση για ανεπαρκή ενημέρωση. Υποστηρίζουν ότι μόνο ένας στους πέντε ανηλίκους γνωρίζει την αλλαγή.
Το υπουργείο Υγείας αισιοδοξεί ότι με αυτό το μέτρο θα μειωθεί ο αριθμός των ανήλικων καπνιστών στη Βρετανία και δεσμεύτηκε να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των εμπόρων λιανικής πώλησης που δε σεβαστούν το νέο νόμο.
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να αναρτήσουν σχετικές επιγραφές στις βιτρίνες τους και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή με ποινική δίωξη.
Η Ένωση Παντοπωλών, η οποία εκπροσωπεί 33.000 καταστήματα, κατήγγειλε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνο στο διαδίκτυο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, Τζέιμς Λόουμαν είπε: «η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης ήταν θλιβερά ανεπαρκής. Ο κόσμος δεν είναι καλά ενημερωμένος και θα κατηγορεί τον καταστηματάρχη επειδή δεν θα του πουλάει ένα προϊόν που μέχρι τώρα μπορούσε να αγοράσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καβγάδες, σε προσβολές ή ακόμα και σε κρούσματα βίας».

Σχόλια