Βρετανία: Απέφυγε την έκδοση στην Ιορδανία ο AbuQatada

0

«Φρένο» στην απέλαση έβαλε η Ειδική Επιτροπή που δικάζει τις προσφυγές κατά των αποφάσεων έκδοσης (Siac – Special Immigration Appeals Commission), θεωρώντας ότι η δίκη στην οποία θα υποβαλλόταν ο Qatada στην Ιορδανία δεν θα ήταν δίκαιη, διότι υπήρχε βάσιμος κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν εναντίον του ως αποδείξεις στοιχεία που έχουν αποκτηθεί διά βασανισμού.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας εξέφρασε την απογοήτευσή του με την απόφαση της Επιτροπής, αφού είχαν καταβληθεί προσπάθειες από επίσημα στελέχη και είχαν ληφθεί διαβεβαιώσεις από την Ιορδανία ότι ο Qatada θα δικαστεί δίκαια χωρίς την χρήση ενοχοποιητικών στοιχείων που έχουν ληφθεί με επιλήψιμες μεθόδους. «Η κυβέρνηση διαφωνεί εντόνως με αυτή την απόφαση.

Είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις όχι μόνο για την αντιμετώπιση του ίδιου του Qatada, αλλά και γενικότερα για την ποιότητα των διαδικασιών που θα ακολουθούνταν στη διάρκεια της δίκης», αναφερόταν στην δήλωση του Υπουργείου. Ο Qatada μαχόταν δικαστικά για να εμποδίσει την έκδοσή του στη Βρετανία εδώ και επτά χρόνια. Έχει χαρακτηριστεί ως το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη. Κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης ο Qatada θα αφεθεί ελεύθερος από την υψίστης ασφαλείας φυλακή, όπου κρατούνταν, θα βρίσκεται πάντως υπό παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικού πομπού.

Σχόλια