Βρετανία: Απελευθερώνει την πρόσβαση σε δεδομένα δημοσίων υπηρεσιών η κυβέρνηση

0

Πολιτική “ελεύθερων δεδομένων” (οpen data) ακολουθεί στο εξής η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε μέσω του επίσημου εκπροσώπου της ότι θα δώσει στη δημοσιότητα χρήσιμες πληροφορίες σε τομείς, όπως η περίθαλψη, ο καιρός, η αγορά ακινήτων κλπ.  Ανάμεσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία ενός “Ιδρύματος Ελεύθερων Δεδομένων” (Open Data Institute), του οποίου θα προεδρεύει ο καινοτόμος προγραμματιστής Sir Tim Berners-Lee.«Πρόκειται για καλή κίνηση.

Δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πόσο ευεργετική επίδραση για την οικονομία θα έχει η απελευθέρωση τέτοιου είδους πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Βέβαια, όπως κάθε εγχείρημα θα έχει αρκετές πρακτικές δυσκολίες», σχολίασε ο δημοσιογράφος Mike Cross, ιδρυτής της καμπάνιας Free Our Data. «Το βασικότερο είναι η ανωνυμία. Για παράδειγμα, σε ιατρικά δεδομένα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν οι ασθενείς σπάνιων ασθενειών, αν δίνεται και το στοιχείο της κλινικής όπου εξετάστηκαν».Η κυβερνητική πρωτοβουλία ανάγεται σε μια προσπάθεια προώθησης της οικονομίας και ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Autumn Statement. «Η αποτελεσματική αξιοποίηση δεδομένων του δημοσίου τομέα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Πολλές από τις πληροφορίες αυτές έχουν σημασία, τόσο με κοινωνικούς όσο και με οικονομικούς όρους. Ιδιώτες και οργανισμοί θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσουν με τρόπους που δεν μπορεί να φανταστεί η κυβέρνηση», ανέφερε το επίσημο έγγραφο.Τα πρώτα δεδομένα που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα θα προέρχονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) και θα αφορούν προβλέψεις καιρού και μετεωρολογικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο. Τον Μάρτιο του 2012 θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων για αγοραπωλησίες ακινήτων από την Κτηματολογική Υπηρεσία, ενώ από τον Απρίλιο 2012 θα δοθούν στη δημοσιότητα δεδομένα κίνησης στους βρετανικούς δρόμους από το Υπουργείο Μεταφορών.
 

Σχετικό Έγγραφο