Βρετανία: Αστυνομική έρευνα για εμπλοκή της MI6 σε βασανιστήρια υπόπτων τρομοκρατίας

0

Η έρευνα διατάχθηκε κατόπιν αποτυχίας των αρχών να βρουν επαρκή στοιχεία για τη δίωξη μεμονωμένων πρακτόρων της υπηρεσίας.

Η νέα έρευνα θα επικεντρωθεί στις περιπτώσεις των Abdul Hakim Belhaj και Sami al-Saadi, οι οποίοι υπέβαλαν αναφορά στην αστυνομία τον Νοέμβρη, όταν η τυχαία δημοσιοποίηση μυστικών εγγράφων κατέδειξε τη συμμετοχή της ομάδας ΜΙ6 στην παράνομη κράτηση και βασανισμό τους. Τόσο ο Beljah όσο και ο al-Saadi μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου ως κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια για πολλούς μήνες σε μία επιχείρηση την οποία διεξήγαν συνεργατικά η MI6 μαζί με τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας του Καντάφι, Moussa Koussa.

Βρετανοί αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν αρνηθεί την εμπλοκή της MI6 στις κρατήσεις των δύο ανδρών. Απεναντίας, δήλωσαν ότι η κράτησή των ανδρών από τις μυστικές υπηρεσίες έγινε στο πλαίσιο εγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής για την πάταξη της τρομοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα στην έρευνα της Scotland Yard θα κληθούν να καταθέσουν και υπουργικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών. Επιπροσθέτως, η αστυνομία και η βρετανική εισαγγελική αρχή ανακοίνωσαν ότι θα συγκροτήσουν από κοινού ομάδα για την διερεύνηση όλων των καταγγελιών περί βρετανικής εμπλοκής που έχουν γίνει από πρώην τροφίμους του Γκουαντανάμο. Η ομάδα αυτή θα αποφασίζει αν η υπόθεση αρμόζει να εξεταστεί κατευθείαν από τη αστυνομία ή από το σώμα που εγκαινίασε για αυτό το σκοπό ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από δεκαοχτώ μήνες.

 

Σχόλια